niedziela, 14 kwietnia 2013

Awokado

Wiele osób nie chce jeść awokado na diecie ze względu na jego wysoką wartość energetyczną (Ma aż 322 Kcal).
Ale to nie powinno do niego nas do niego zrażać.
Badania wykazały, że w nim znajduje się 54% włókien, które przyczyniają się do bardzo szybkiego spalania tłuszczu.
Chroni organizm przed takimi chorobami jak rak, cukrzyca, choroby serca i zawał. Dodatkowo zmniejsza oznaki starzenia, pomaga zachować długo dobry wzrok i reguluje poziom cukru we krwi.
Choć awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców , to wskaźnik masy ciała (BMI) badanych, którzy dziennie spożywali przynajmniej pół awokado był niższy, niż w przypadku osób, które od niego stroniły.
Po za tym ma pełną gamę witamin (A, C, E, K, PP, H i witaminy z grupy B6) a także ryboflawinę [Hamuje rozwój depresji, działa korzystnie na uszkodzoną skórę i bierze udział w procesach metabolicznych] , niacynę [zmniejsza zły cholesterol, utrzymuje prawidłowy poziom glukozy], kwas foliowy [zmniejsza ryzyko nowotworów, usprawnia układ pokarmowy] i kwas pantotenowy [opóźnia procesy starzenia się, łagodzi stres i zaparcia].
W dodatku ma w sobie dużo potasu, wapnia i fosforu.

Jak wybrać awokado ?

Krok 1. Obejrzyj kolor awokado - dojrzały owoc ma ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę
Krok 2. Delikatnie przyciśnij skórkę palcami - dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste .
Wskazówki
  • Możesz kupić niedojrzałe awokado wtedy w kuchni dojrzeje w przeciągu 1-5 dni.
  • Kupując więcej awokado przechowuj je w lodówce - nie zepsują się tak szybko
Jak jeść awokado ?

Pamiętajmy , że zewnętrzna skórka jest niejadalna. Więc albo na początek obieramy je i bierzemy się za środek lub musimy przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć sam miąższ. 

Awokado można wykorzystać jako smarowidło do kanapek zamiast masła.
Najlepsze jest to, że taką pastę możesz zrobić według własnego upodobania. Albo jeść ją samą, albo zmiksować np. z czosnkiem, jogurtem i przyprawami, ale jest też wiele innych pomysłów. Wybierz ten , który najbardziej Ci odpowiada :)


Mimo, że awokado nie należy do jednych z moich ulubionych owoców , zamierzam jeść je częściej właśnie ze względu na taki ratunek zdrowotny dla naszego organizmu.
Zawiera mało węglowodanów a tym tłuszczem się nie przejmujmy , zwłaszcza dlatego , że są to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są zbawiennie dla naszego zdrowia.



Info:
http://pozytywnakuchnia.pl/
http://jakszybkoschudnaczud.blogspot.com/
http://www.gazeta.pl/0,0.html?utm_source=portal&utm_medium=AutopromoLogo&utm_campaign=logotyp

5 komentarzy:

  1. Awokado to świetne źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które idealnie komponują się np. z kwasami wielonienasyconymi np. olej lniany. Dzięki czemu możemy uzyskać świetny stosunek Omega 3 do Omega 6 oraz Omega 9. Pisałem o tym tutaj : http://albertkosmider.blogspot.com/2012/09/kwasy-tuszczowe-omega.html

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado powinno być obowiązkowe dla każdego na diecie :) Sam je często stosuje , pasuje do bardzo wielu rzeczy. Ciekawy post :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbuję. W sumie kanapka posmarowany czymś w rodzaju masła z awokado z sałatą i pomidorem może być mega smaczna :)

    OdpowiedzUsuń