środa, 27 czerwca 2012

Redberry

Ty mówisz frytki - ja mówię owoce
Ty mówisz lody - ja mówię mrożony jogurt
Ty mówisz McDonald - ja mówię Redberry

 Redberry Frozen Yogurt to nowa sieć na rynku polskim oferująca mrożone jogurty inspirowane wyrobami włoskich lodziarzy. Dzięki szerokiemu wyborowi ponad 30 dodatków, klienci mogą skomponować swój własny mrożony jogurt idealny na śniadanie czy na deser.  Osoby dbające o zdrowie i figurę mogą bez obaw cieszyć się niepowtarzalnym smakiem świeżych owoców i polew, ponieważ jogurty Redberry mają tylko ok. 2 proc. tłuszczu, ok. 98 kcal/100g,  są bogate w niezbędne witaminy, wapno oraz żywe kultury bakterii.
Do wszelkich deserów Redberry proponuje dobranie swoich własnych dodatków.
Mogą to być 
  • świeże owoce (kiwi,winogrona,jagody,mango,banany,melon,truskawki,arbuz,ananas itd.)
  • suszone owoce (morele,żurawina)
  • polewy (pulpa z mango, żurawina w syropie i dalej nie pamiętam)
  • posypki (wiórki kokosowe i czekoladowe,M&Ms, płatki w miodzie, karmelki, musli itd.)
  • dodatki typu orzechy, migdały itp.
 W Redberry można:
- skomponować swój własny deser z czym się chce. Owoce, dodatki i oczywiście jogurt.
1 , 2 lub 3 składniki.

- zakupić gotowy deser Mix-Granola. To połączenie owoców, mrożonego jogurtu, musli i płatków w miodzie. 
Mały lub duży.
- skosztować smoothie. Połączenie puszystego jogurtu lub sorbetu z prawdziwymi owocami i sokiem. Są bardzo zdrowe i nie zawierają ani tłuszczu, ani lodu.
Można skomponować własny lub kupić gotowy jagodowy.
 - Redberry fruit to świeże owoce pod pierzynką z mrożonego jogurtu.
Własne dodatki

Punkty Redberry znajdują się w:  Złote Tarasy, Blue City, Arkadia (w Warszawie)

Moja opinia
 Redberry to cudo , przynajmniej dla takiej dziewczyny jak ja , która uwielbia takie zdrowe desery.
Ten mrożony jogurt to jest mistrzostwo świata, 100 razy lepszy niż zwykły lód z chemikaliami.
Owoce są jak najbardziej świeże , ponieważ często widzę jak panie kroją je na naszych oczach.
Jeśli chodzi o naczynie , w którym podawany jest nasz deser to jest to zwykły plastikowy kubeczek z naklejką redberry nic nadzwyczajnego ale mi to osobiście nie przeszkadza. Najważniejsze, że kubeczek jest trwały. I dają fajną długą łyżkę do jedzenia.
Obsługa ? Wszędzie jest pomocna a jedna pani z Arkadii jest bardzo miła - wczoraj dała mi jeden dodatek gratis.
Znalazłam jeszcze jeden plus.
Przy pierwszym zakupie dostaje się kartę, na którą zbiera się pieczątki i 10 deser dostaje się za darmo.
U mnie na karcie.
Jest już 9 pieczątek.
Idę kupić Redberry.

 

niedziela, 24 czerwca 2012

Owsianki,owsianki i jeszcze raz OWSIANKI

Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Ma też właściwości prebiotyczne. W wyniku tego procesu, powstają związki (kwasy organiczne) mające bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.
 W porównaniu do innych zbóż owies zawiera dużo tłuszczu, jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Owsianki 

Wszystkie przepisy są dla 1 osoby

Podstawowa
Składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wody i pół szklanki mleka / szklanka mleka *
  • ew. 1 łyżka płatków jęczmiennych
Do gotującej się wody/mleka dodajemy płatki i chwilę gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając
* Jeśli używamy tylko mleka musimy uważać żeby nie utworzyły się 'fusy' Owsianka z musem bananowym z bakaliami
Składniki
  • podstawowa owsianka
  • 1 banan
  • garść orzechów nerkowców
  • garść maku
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek
  • odrobina mleka
Przygotować podstawową owsiankę.
W blenderze zmiksować pokrojonego banana, orzechy, bakalie, pestki, mak z odrobiną mleka.
Dolać do owsianki.
Na koniec można posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.
 

czwartek, 21 czerwca 2012

Samo zdrowie, czyli deser jagodowy bez cukru

Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas.
Prowadzone nad borówką liczne badania naukowee wykazały obecność:
  • znacznych ilości związków antyoksydacyjnych
  • wielu substancji biologicznie czynnych
  • enzymów obniżających poziom cholesterolu.
Substancje te zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy jest nieoceniona przy zapobieganiu wielu chorobom i stanowi element profilaktyki przeciwnowotworowej.
Borówka ma także korzystny wpływ na wzrok. Zarówno spożywanie jej owoców, jak i stosowanie zewnętrzne zalecane jest dla osób, których wzrok narażony jest na długotrwałe obciążenie : kierowców, osób pracujących przy komputerze, pracowników precyzyjnych. Ekstrakt z borówki stosowany jest w wielu popularnych kroplach mających przynosić ulgę zmęczonym oczom.

Deser jagodowy

Składniki
  • 125 g borówek amerykańskich
  • trochę mleka
Składniki miksujemy ze sobą.
Nakładamy do szklanki.
Z masy na wierzchu zrobił się taki puszek i wtedy mnie olśniło, że dobrze by było gdyby wsadziło się go do zamrażarki by zrobił się w takiej wersji lodowej.
Warto spróbować :)
Może istnieć dużo wersji tego deseru, jak kto woli.
Z malinami, truskawkami, ananasem i właściwie z każdym owocem.
Mmm.. może kiwi ?
Można zrobić z takim musem jeszcze deser w stylu piramidy , tzn. np.
kładziemy na spód wysokiej szklanki trochę owego musu , następnie płatki owsiane, trochę jogurtu naturalnego, znowu mus, orzechy,jogurt,mus,jogurt i na szczyt świeży owoc.
Kombinacje mogą być różne.
Warto poeksperymentować

Jagody 2012Low Carb (Protein High)

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kuskus a dokładnie sałatka z nim

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

 Sałatka z kuskusem 

Składniki*
  • kasza kuskus
  • sałata lodowa
  • ser żólty
  • rzodkiewka
  • ogórek kiszony
  • łosoś/gotowana pierś z kurczaka
  • kiełki brokuła
  • serek wiejski
  • płatki migdałowe
 *Nie podaję ilości składników , ponieważ to zależy od was ile sobie czego dodacie.
Przygotować kaszę kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Nałożyć do miski.
Następnie wkroić rzodkiewki i ogórki, zetrzeć ser żółty, dosypać kiełków i pourywanych liści sałaty, dodać kawałki ryby lub mięsa oraz kilka łyżek serka wiejskiego.
Na koniec dosypać płatków migdałowych.
Smacznego

  

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zupa czereśniowa


Ewentualnie wiśniowa - jak kto woli.
Tyle, że ja trochę nie czuję różnicy pomiędzy tymi dwoma owocami.
Ale oba są pyszne.
A jak zupa ?
Kwaskowaty smak zawdzięczamy jeszcze otartej skórce z cytryny ale wszystko smakuje idealnie.

 Zupa czereśniowa

Składniki dla 2-4 osób
  •   ok. 450 g czereśni/wiśni mrożonych lub świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny lub cynamon
  • do podania : owoce, wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Czereśnie umyj i wydryluj a jeśli masz mrożone to chwilę je zostaw poza lodówką.
 Ugotuj w 3/4 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Następnie podlej je znowu wodą (jakieś pół szklanki), dodaj kolejne 2 łyżki cukru i skórkę otartą z cytryny lub cynamon do smaku. Do gorącej zupy wlej mąkę wymieszaną z jogurtem i jeszcze raz chwilę zagotuj, stale mieszając.
Zupę zmiksuj.
Polewać do głębokich talerzy i podawać z (jeśli masz) całymi owocami, wiórkami kokosowymi lub migdałami w płatkach.
 Można ją jeść na ciepło lub na zimno na gorące dni.



W czereśniowym raju

niedziela, 10 czerwca 2012

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

Jupiii. Siostra przyjeżdża.
Czas się popisać wymysłami kulinarnymi.
O to jedno z nich.

Tagliatelle z pieczarkami i szpinakiem

Składniki dla 2 osób
  • 200 g opakowania makaronu Tagliatelle (gniazda) z pszenicy durum
  • ok.10 pieczarek
  • opakowanie szpinaku (ew. rukoli)
  • masło
  • ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • starty żółty ser
  • ew. 1 serek topiony (trójkącik)
Grzyby umyć, pokroić w plasterki.
Zagotować osoloną wodę, włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić
Rozgrzać łyżkę masła na patelni dodać grzyby i smażyć. Dołożyć czosnek i za chwilę jeszcze szpinak.
Jeśli ktoś chce można dodać 1 serek topiony. Podsmażyć.
Grzyby doprawić pieprzem i solą .
Do głębokich talerzy nakładać ugotowany makaron i na to zawartość naszej patelni.
Przed podaniem posypać żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

 

Nutridrink

Istnieje taka mała buteleczka , która sprawia wrażenie takiej słodkiej. Taa, wrażenie

Nutridrink

Nutridrink to wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci, przeznaczony do picia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany oraz komplet witamin i minerałów. Jego zaletą jest to, że w małej objętości dostarcza dużo energii i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. 
Zapobieganie lub leczenie niedożywienia w przypadkach takich jak:
  • choroby nowotworowe,
  • przed zabiegami operacyjnymi i po nich,
  • brak apetytu o różnej etiologii (dzieci, osoby w wieku podeszłym),
  • zaburzenia żucia i połykania,
  • mukowiscydoza,
  • okres rekonwalescencji,
  • jadłowstręt psychiczny 
Istnieją różne rodzaje Nutridrinków - do wyboru , do koloru
Zwykły
truskawkowy
czekoladowy
waniliowy
owoce tropikalne
neutralny
 nutritarget Nutridrink
Yoghurt Style
waniliowo-cytrynowy
malinowy
nutritarget Nutridrink Yoghurt 
Protein(wysokobiałkowy)
waniliowy
owoce leśne
czekoladowy
nutritarget Nutridrink Protein 
Multi Fibre(z dodatkiem błonnika zapobiegającego zaparciom)
pomarańczowy
waniliowy
truskawkowy
nutritarget Nutridrink Multi Fibre
Juice Style (bez tłuszczu)
jabłkowy
truskawkowy
 nutritarget Nutridrink Juice Style

Są do zakupienia tylko w aptece za około od 5 nawet do 8 złotych (zależy od apteki).

Moje zdanie

Nutridrink jest całkiem smacznym napojem , który wskazany najczęściej jest dla osób z niedożywieniem lub dla osób , które potrzebują dużej ilości białka i wartości odżywczych.
Dużo dostępnych smaków. Moimi ulubionymi są te "Multi Fibre" ewentualnie " Yoghurt Style " , ponieważ po wszystkich innych zaczyna mnie błyskawicznie boleć brzuch i to przez jakiś czas. Po tych nieco mniej.
Mimo , że to taka mała buteleczka to zawiera aż 300 kcal!
Jednak sądzę, że one bardziej odżywiają niż tuczą.
Zawierają nie dużo tłuszczu , minimalnie cukru a sporo białka i nieco błonnika.
Jest bogaty również w wiele witamin i składników mineralnych.
Bardzo zaskakujące jest to , że mogą być spożywane jako jedyne źródło pożywienia (5-7 opakowań na dobę).
Ja przyzwyczaiłam się do picia jednego dziennie ale mimo wszystko wolałabym prowadzić normalne życie bez dodatkowych dietetycznych buteleczek.

piątek, 8 czerwca 2012

Zupa z liści rzodkiewki

Rzodkiewka zawiera niewiele kalorii i sporo witamin z grupy B, kwas pantotenowy oraz witaminę C. To również bogate źródło wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Kompleks witamin i minerałów zawartych w rzodkiewce powoduje, że jej spożywanie jest szczególnie korzystne dla naszych włosów.
Moja mama bała się zupy, ale że dzisiaj ja jestem za wszystko odpowiedzialna - zrobiłam ją.

Zupa z liści rzodkiewki

Przepis zmodyfikowany ale pochodzi ze strony ArtKulinaria

Składniki
  •  1 pęczek rzodkiewek
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 50 g pora (którego zapomniałam kupić ze sklepu)
  • vegeta
  • pieprz
  • śmietana 30% (opcjonalnie)
  • +  przyprawy
 Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie.
Przygotować bulion. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz. (moja zupa też nie była zabielana)
 + mi w mojej zupie czegoś brakowało , dlatego polecam pokombinować według własnego uznania z przyprawami. Ja dołożyłam szczyptę ziół prowansalskich i wydawało mi się nieco smaczniejsze.
 Jakbym miała oceniać od 1-5 ?
Tak, z 3