niedziela, 24 czerwca 2012

Owsianki,owsianki i jeszcze raz OWSIANKI

Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy z ziarnem owsa to nie tylko sycący i zdrowy posiłek, ale również źródło magnezu, żelaza i witamin, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 W porównaniu z innymi zbożami płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Ma też właściwości prebiotyczne. W wyniku tego procesu, powstają związki (kwasy organiczne) mające bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.
 W porównaniu do innych zbóż owies zawiera dużo tłuszczu, jednak tłuszcz ten ze względu na swój skład chemiczny jest bardzo cenny, bo zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutri kosmetyk od wewnątrz - dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.

Owsianki 

Wszystkie przepisy są dla 1 osoby

Podstawowa
Składniki
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki wody i pół szklanki mleka / szklanka mleka *
  • ew. 1 łyżka płatków jęczmiennych
Do gotującej się wody/mleka dodajemy płatki i chwilę gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając
* Jeśli używamy tylko mleka musimy uważać żeby nie utworzyły się 'fusy' Owsianka z musem bananowym z bakaliami
Składniki
  • podstawowa owsianka
  • 1 banan
  • garść orzechów nerkowców
  • garść maku
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek
  • odrobina mleka
Przygotować podstawową owsiankę.
W blenderze zmiksować pokrojonego banana, orzechy, bakalie, pestki, mak z odrobiną mleka.
Dolać do owsianki.
Na koniec można posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.
 

3 komentarze:

  1. powiem szczeże że smacznie to nie wygląda trochę jak jedzenie ze szpitala ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj, ja uwielbiam owsiankę, jestem od niej uzależniona, jem codziennie, to mój ulubiony posiłek :D mniam <3
    świetny blog tak w ogóle!!

    OdpowiedzUsuń